Maak kennis met de mensen van Brandweer Bilthoven en leer meer over onze post.
Wie zijn wij
Op dit moment telt onze brandweerpost 37 brandweerlieden. Stuk voor stuk hebben ze de opleiding Manschap A (basisopleiding) afgerond, of bevinden ze zich momenteel in dit opleidingstraject. Binnen de Brandweerpost Bilthoven zijn alle 37 brandweerlieden verdeeld in twee afzonderlijke blusgroepen, bekend als de “111” en de “112”.
Een brandweerpost in de gemeente was voorheen afhankelijk van vrijwillige inzet. Hoewel we het nog steeds de ‘vrijwillige brandweer’ noemen, is er nu een financiële beloning aan verbonden.
Brandweerpost Bilthoven vormt een integraal onderdeel van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU), die in totaal 71 brandweerposten beslaat. Elk van deze posten is belast met het bieden van basis brandweerzorg aan hun respectievelijke gebieden. Binnen de VRU zijn er posten die naast deze essentiële taken ook gespecialiseerde vaardigheden en capaciteiten hebben.
Brandweerpost Bilthoven onderscheidt zich door zijn specialisatie in twee gebieden:
Natuurbrandbestrijding
Technische hulpverlening
De post heeft ook de beschikking over een haakarmvoertuig dat wordt ingezet bij ondersteunende taken in de regio. Dit voertuig is in staat om verschillende containers te vervoeren:
Een ademluchtcontainer
Een container met schuimvormend middel
Een container met 3 kilometer aan slangen
Met toewijding verrichten we onze brandweertaken naast onze reguliere dagelijkse verplichtingen. Dit vereist een oprecht enthousiasme en een diepgaande betrokkenheid.
We zijn altijd beschikbaar, 24 uur per dag, 7 dagen per week, om de veiligheid van de burgers in onze gemeente te waarborgen. Onze vrijwilligers dragen continu een waarschuwingsapparaat bij zich (een pager). Zodra er een alarmering binnenkomt, laten ze onmiddellijk alles vallen en begeven ze zich naar de brandweerkazerne om de taak te volbrengen.
“Wij zijn er dus voor u”
Lees hieronder de inspirerende verhalen van twee van onze brandweer collega’s. Ze vertellen graag over hun motivatie om voor dit eervolle beroep te kiezen en hoe ze de waarde van hun ervaringen in het veld zien!
Ruud
Opgevoed door ouders die allebei niet wegliepen voor een sociale hobby, het rode kruis, en overgrootouders die dat weer voor hun deden, kon het ook eigenlijk niet anders dan dat ik wanneer ik daar klaar voor was ook iets voor de maatschappij ‘terug’ zou gaan doen. Dat dat uiteindelijk ruim veertig jaar heeft moet rijpen is voor de brandweer in Bilthoven geen probleem geweest. Het gewin na veertig jaar is dat er mensen met levenservaring instappen, hierdoor blijft er een mooie mix van leeftijden en karakters binnen de korps.
Enthousiast geraakt door verhalen van een vriend die al jaren actief is binnen brandweer Bilthoven en daarbuiten heb ik de stap uiteindelijk genomen nadat ik het met de ‘thuisfront’ goed had besproken. Na aanname belanden ik in een snelle maar leuke achtbaan. De opleiding vergt tijd en inspanning om uiteindelijk je doel te bereiken, een hulpverlener die de mensen in jou omgeving, ver weg of heel dichtbij, kan helpen. En dit allemaal met collega’s die zelfs je vrienden worden.
Nu een aantal jaren verder en veel ervaringen rijker heb ik er absoluut geen spijt van dat ik mij destijds heb aangemeld bij de vrijwillige brandweer Bilthoven.
Lise
De brandweer is altijd mijn stille jeugdliefde geweest. Als klein meisje boeide die wereld mij al enorm. Op mijn twaalfde verjaardag melde ik me dus ook meteen aan bij de jeugdbrandweer.
Dat was niet in De Bilt, maar in Amstelveen waar ik toen woonde. Later heb ik bij het korps van Amstelveen een brandweeropleiding gevolgd en mijn eerste diploma gehaald.
Toen ik in Utrecht ging studeren ging ik op zoek naar een woonplek waar ik bij de lokale brandweer terecht kon. Gelukkig vond ik die in De Bilt, want de brandweer heeft een bijzondere plek in mijn leven.
Het brandweergevoel betekent voor mij: samen met je collega’s als team een klus klaren.
Dat groepsgevoel is bij de vrijwillige brandweer echt heel sterk. Wat mij vooral aantrekt in het brandweervak is het spanningselement. Je weet nooit wanneer een melding komt en als de pieper dan gaat, moet je heel snel schakelen, alles laten vallen waarmee je bezig bent en gaan!
Je moet dus wel heel flexibel zijn. Niet alle uitrukken zijn even spectaculair.
Wat dat betreft zijn mijn jeugdverwachtingen wel wat getemperd.
Maar toen ik voor het eerst met een collega als aanvalsploeg een huis in moest om een felle zolderbrand te blussen, was dat toch best een bijzondere ervaring.
Anderen in nood helpen door te doen wat mijn passie is, het is een mooie combinatie.
De brandweer zit mij echt in het bloed.