Skip to main content

Op dinsdag 19 september hebben we een “Uitslaande woningbrand” oefening gedraaid.

Het scenario betrof een uitslaande woningbrand die begon in de keuken op de begane grond en zich verspreidde naar de eerste verdieping.

Bij aankomst op de locatie werd de eerste tankautospuit snel ingezet om de situatie te beoordelen. De bevelvoerder besloot al snel om op te schalen naar middelbrand. Hierop werd de CCFM opgeroepen om extra water aan te voeren. De CCFM, uitgerust met een capaciteit van 3500 liter water, speelt een cruciale rol in de effectieve bestrijding van de brand, dit doordat dit voertuig bezit over een groot hoeveelheid aan water waardoor dit als tijdelijke waterwinning gebruikt kan worden.

Ook werd er een tweede tankautospuit opgeroepen. Deze tankautospuit kan het verzorgen van de waterwinning op zich nemen en overige benodigde taken uitvoeren zodat de eerste tankautospuit zich volledig kan focussen op de bestrijding van de brand.

Onze brandweereenheden voerden een buitenverkenning van de woning uit, waarbij zowel nummer 1 als nummer 2 betrokken waren. Na deze verkenning werd een plan door de bevelvoerder samen met de manschappen en chauffeur opgesteld. Nummer 1 en nummer 2 kregen de taak om de uitslaande brand op de eerste verdieping aan te pakken. Ze maakten gebruik van een zo genoemde traditional attack, waarbij ze vanaf de buitenkant met een waterstraal de brand bestreden. Met onze o-bundels is dit geen probleem, deze zijn namelijk in staat om 250 of 425 liter water per minuut te leveren.

Nadat de brand op de eerste verdieping onder controle was, werden nummer 1, nummer 2, nummer 3 en nummer 4 ingezet op het blussen van de brand in de keuken op de begane grond. Tijdens de oefening werden er twee slachtoffers aangetroffen. Een in de woonkamer, die door de manschappen veilig naar buiten werd gebracht. Later, tijdens het ventileren van de woning, stuitte nummer 1 en 2 op ander slachtoffer boven in een afgesloten ruimte, die ook met succes in veiligheid werd gebracht.

Leave a Reply